Energielabel

Category Uncategorized

Een energielabel wat is het, waar is het goedvoor en waarvoor wordt het gebruikt ? Vragen waarop we graag antwoorden geven, want het blijkt dat velen van ons niet precies weten wat een energielabel is.

Laten we bij het begin beginnen… Er zijn drie verschillende energielabels namelijk; energielabel voor woningen, een energielabel voor elektrische apparaten en een label voor auto’s.  In 2015 heeft iedere woningeigenaar van de rijksoverheid het energielabel woning ontvangen, deze vertelt hoe u woning met het oog op energiebesparing ervoor staat. Dit doen eigenlijk alle energielabels, ze laten de koper/ eigenaar snel en overzichtelijk het energieverbruik zien.

Een energielabel wordt gebruikt voor het bekijken van het  verbruik van bijvoorbeeld; water, benzine of energie. Het energielabel werkt met kleuren en letters. De letter A staat namelijk in het groen weergegeven en de letter G staat in het rood weergegeven. De letter A,B en C staan nog redelijk in het groen ookal wordt dit groen wel steeds minder, vanaf label D, E en F gaat de kleur steeds meer naar het rood toe.  En bij het energielabel geld hoe groener hoe beter !

Een energielabel is niet alleen een verplichting vanuit de rijksoverheid maar is ook erg makkelijk voor de koper. Met een energielabel kan bijvoorbeeld bij de aankoop van een woning snel bekeken worden hoe het huis ervoor staat met oog op het energieverbruik. Ook staat er in het energielabel of de woning voorzien is van isolatie of waar er nog een besparing behaald kan worden. Het is dus naast de verplichting een handig document voor de koper.

TIP! Heeft u een woning in de verkoop of bent u van plan uw woning te verkopen, zorg dan u het energielabel van de woning definitief maakt! Een woning verkopen zonder definitief energielabel kan u een flinke boete opleveren. Definitief maken van een energielabel kunt u doen via de website van rijksoverheid.